Pomerančovou kůru nevyhazujte! Poděkují vám nejen vaše žíly
Pomerančová slupka obsahuje látku, která může být lidskému tělu nesmírně prospěšná. Prozradíme, o jakou substanci se jedná a jak ji z citrusů nejlépe dostat.
Zázrak, o kterém mluvíme, se nazývá hesperidin. Tato léčivá látka je součástí celé řady přípravků zvaných venofarmaka či venotonika. Jde o léky nebo potravinové doplňky, které zvyšují napětí a pevnost žilní stěny, a zlepšují tak žilní návrat. Hesperidin se vyskytuje v citrusech, z jejich kůry byl roku 1828 poprvé izolován a získává se tak dodnes. Proč tedy utrácet za drahé preparáty a nevyužít raději čerstvé ovoce?
Džus není to pravé
Hesperidin se vyskytuje v celém citrusovém plodu. Jeho obsah však není všude stejný. Zatímco šťavnatá dužina jej obsahuje poměrně malé množství, naopak nejvyšší koncentrace je v bílé vnitřní vrstvě slupky zvané albedo. Sušená pomerančová kůra může obsahovat až 8 % hesperidinu. Pokud tedy patříte k milovníkům ovocných šťáv či k těm, co z pomeranče úzkostlivě odstraňují každý kousek bílé slupky, připravujete se tak o možnost udělat něco pro zdraví svých žil.
Prospěšných látek je víc
Pomerančová slupka má, kromě vysokého obsahu hesperidinu, celou řadu dalších blahodárných složek:
- vláknina – prospěšná pro zažívání a snižování hladiny cholesterolu,
- tangeretin a nobiletin – látky ze skupiny flavonoidů, které zmenšují riziko vzniku rakoviny,
- vitamíny C, B a A,
- minerály a stopové prvky.
Tipy do kuchyně
Zpracovat citrusovou kůru lze několika způsoby:
- sušená pomerančová slupka je ideální přísadou sypaných čajů,
- strouhaná kůra vytvoří drť, která je výborná na ovonění pečených dezertů, dortových krémů a polev, dá se jí ochutit i ovocný salát či koktejl,
- kandovaná pomerančová kůra je skvělá v mrkvovém dortu, namočená v čokoládě nebo i jen tak samotná.
Pozor na chemii!
Málokoho napadne si před konzumací citron nebo pomeranč umýt. Pokud však hodláte v kuchyni používat kůru, je důkladné očištění namístě. Kromě teplé vody klidně použijte i jemné mýdlo. Kůra citrusů je totiž téměř vždy chemicky ošetřena. Jiným řešením by bylo obstarat si biopomeranče z ekologického zemědělství, ty jsou však o poznání dražší a ne vždy dostupné.
Recept: Kandovaná pomerančová kůra v čokoládě
|
(luko)
Zdroj: http://www.just-health.net/Eating-Orange-Peels.html
T. K. Lim. Edible Medicinal And Non-Medicinal Plants: Volume 4, Fruits
Ashutosh Kar. Pharmacognosy And Pharmacobiotechnology
http://www.foodnetwork.com/recipes/giada-de-laurentiis/candied-orange-peel-recipe.html
Dále čtěte
Kompresivní punčochy: Co o nich (ne)víte
To, že nošení těchto „návleků“ prospívá křečovým žilám, se ví už dlouho. I tak ale lidé stále kladou svým lékařům otázky, ze kterých vyplývá, že si jejich užitím nejsou tak docela jistí. Nabízíme vám odpovědi na ty nejčastější dotazy.čti více
Tabák ničí žíly, nekuřte!
Kouření zvyšuje nejen riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Škodlivé chemické látky v cigaretovém kouři ovlivňují také všechny cévy v těle, čímž vzniká riziko krevních sraženin v žilách.čti více
Podzimní trendy v oblékání punčoch
Punčochy už dnes nejsou jen praktickým doplňkem, který ženu zahřeje v chladném počasí. Jsou módním doplňkem, který dodá na stylu a zajímavosti. A platí to i o těch zdravotních.čti více