Pití červeného vína chrání před trombózou
Setkali jste se někdy s termínem francouzský paradox? Označuje skutečnost, že Francouzi nejsou nijak střídmí v konzumování tuků, kdy se běžně podávají velmi tučné sýry, pití vína patří přímo k národnímu koloritu, navíc kouří. A přece trpí srdečními chorobami třikrát méně než Američané. Záhada má ale své vysvětlení.
Ve víně je zdraví
Tajemství spočívá v každodenní konzumaci vína a ryb spolu se stravou bohatou na vitaminy. Podobně jako země galského kohouta je na tom v Evropě ještě Itálie.
Každá sklenice vína obsahuje totiž až dvě stě různých fenolických látek. Nejdůležitější z nich – resveratrol – má velmi příznivé účinky na lidský organismus, a to především v oblasti srážení krve.
Ochrana pro srdce a cévy
Dosavadní výzkumy prokázaly, že resveratrol účinně chrání srdce a celý cévní systém tím, že snižuje napětí cév, ovlivňuje kladně metabolismus lipidů a hlavně brání nadměrné srážlivosti krve. Tím zmenšuje riziko vzniku trombů a jiných komplikací křečových žil.
Neméně významný je účinek resveratrolu proti řadě typů zhoubných nádorových onemocnění. Resveratrol má totiž silný antioxidační vliv a umí blokovat procesy, během nichž se zdravá buňka mění na buňku rakovinnou.
- slupky a jadérka modré révy vinné
- arašídy
- slupky a jadérka černého rybízu
- moruše
- kořen křídlatky (rdesno) kopinaté (Polygonum cuspidatum); extrakt z této rostliny se označuje jako cholikan
- slupky grapefruitu
- červené víno
Poslední výzkumy prokazují, že resveratrol je i ve víně bílem. Není jej v něm ale tolik jako v jeho červeném kolegovi.
Nechte víno přezrát
Resveratrol se vyskytuje ve velkém množství rostlin, a je zajímavé, že rostliny jej zvýšenou měrou produkují, když jsou ve stresu. Například když jsou napadeny plísní nebo vystaveny nízkým teplotám. Tato látka jim slouží jako obrana pro přežití. Pokud jde o modrou vinnou révu, bylo zjištěno, že obsahuje více resveratrolu, když jsou hrozny nedozrálé, nebo naopak přezrálé.
Přezrálé hrozny jsou totiž náchylnější k infekci plísní Botrytis cinerea, která prorůstá do hroznů, a rostlina se brání produkcí právě resveratrolu. Ten přechází do vína a může pozitivně ovlivňovat zdraví člověka.
Botrytické víno prospívá
Pokud chceme mít ve víně přítomnost resveratrolu nejvyšší, hledejme ve vinotékách víno s označením „botrytické“.
Návštěva vinného sklípku tedy nemusí znamenat jen gurmánský zážitek, ale také zdravotní exkurzi za prevencí žilních zánětů a embolie.
Japonské přísloví říká: Víno je králem léků. Umírněné pití červeného vína může tedy dokonce léčit a prodloužit život.
(jnl)
Zdroje:
http://cs.wikipedia.org
http://www.vesmir.cz
p>
Dále čtěte:
Džusy pomáhají při potížích s křečovými žilamiPřírodní cesty ke zdravým žilám
Dále čtěte
Evergreen v léčbě křečových žil
Zdá se vám pracné navlékaní kompresivních punčoch či zdlouhavé nakládání bandáže překonané?čti více
Podzimní procházky pomohou od křečových žil
S podzimem nastává pro naše nohy a křečové žíly příznivější období. Nebývá takové horko, nohy většinou méně otékají a nebolí, lépe se vejdeme do bot.čti více
I punčochy mohou pečovat o krevní oběh
Punčochy byly původně „vynalezeny“ vlastně pro muže. V 16. století, kdy se objevily, vévodily pánské módě krátké kalhoty. Dámy pod své dlouhé celodenní róby naopak punčochy nepotřebovaly. Na ně si ženy vzpomněly asi o tři sta let později, když se začaly podstatně zkracovat sukně.čti více