Mikronizace: Aby léky lépe působily
Spolknutí tablety s léčivem nebo požití některých přírodních látek ještě nemusí automaticky znamenat, že je naše tělo dokáže v dostatečné míře využít. Takzvaná biologická dostupnost, tedy procento látky, které se dostane až na místo určení (k buňkám a jejich receptorům), nemusí být dostatečně vysoká. Ovlivňuje ji řada faktorů – od způsobu a načasování podání přes osud látky v trávicím traktu a vstřebatelnost až po změny vyvolané prvním průchodem skrze játra u některých léků.
Ke zvýšení biologické dostupnosti se při výrobě léčivých přípravků, ale i potravinových doplňků, vitamínů a minerálních látek užívá speciálních výrobních procesů. K základním „fíglům“ zvyšujícím biologickou dostupnost patří:
- rozdrobnění,
- úprava rozpustnosti ve vodě a tucích,
- příprava komplexů (cheláty, lipozomy).
Menší je lepší
Obecně platí, že čím je molekula látky podané ústy větší, tím obtížněji se v našem trávicím ústrojí vstřebává. Tradiční metody používané za účelem rozdrobnění – mletí, tlučení a drcení – jsou založeny na principu tření. I moderní metody mikronizace z nich vycházejí, i když jsou propracovanější.Suchá mikronizace je metoda, při které se částice zpracovávají ve speciálních mlýnech. Jde o nejpoužívanější metodu úpravy velikosti částic. Moderní tryskové mlýny dokážou vytvořit částice o velikosti mikrometrů (miliontin metru = tisíckrát menších než milimetr). Látka s takto „velkými“ částicemi mnohonásobně zvětší svůj povrch. Tím zvýší svoji rozpustnost i vstřebávání do organismu.
Z pomeranče do mikročástice
Flavonoidy se nejčastěji získávají z pomerančů. Z nich připravené látky užívané při žilní nedostatečnosti se pak označují jako mikronizovaná purifikovaná flavonoidní frakce (MPFF). Jde o směs tvořenou 90 procenty mikronizovaného diosminu a 10 procenty hesperidinu. Chemicky jsou to vzájemně si velmi podobné látky. Jejich složité molekuly se liší jen jednou dvojnou vazbou, a tím i obsahem atomů vodíku (diosmin C28H32O15, hesperidin C28H34O15).Žlutý nebo žlutohnědý prášek s flavonoidy obsahuje krystalky o velikosti přibližně 20 mikrometrů. Výsledné částice diosminu připravené mikronizací jsou menší než 2 mikrometry. Tím je zajištěno snadnější vstřebání ze střeva než v případě flavonoidů, které procesem mikronizace neprošly.
(raf)
Zdroje:
http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2010_01_21-26.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Hesperidin
http://en.wikipedia.org/wiki/Diosmin
Dále čtěte
Kompresivní punčochy: Co o nich (ne)víte
To, že nošení těchto „návleků“ prospívá křečovým žilám, se ví už dlouho. I tak ale lidé stále kladou svým lékařům otázky, ze kterých vyplývá, že si jejich užitím nejsou tak docela jistí. Nabízíme vám odpovědi na ty nejčastější dotazy.čti více
Tabák ničí žíly, nekuřte!
Kouření zvyšuje nejen riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Škodlivé chemické látky v cigaretovém kouři ovlivňují také všechny cévy v těle, čímž vzniká riziko krevních sraženin v žilách.čti více
Podzimní trendy v oblékání punčoch
Punčochy už dnes nejsou jen praktickým doplňkem, který ženu zahřeje v chladném počasí. Jsou módním doplňkem, který dodá na stylu a zajímavosti. A platí to i o těch zdravotních.čti více