Dopřejte si flavonoidy pro zdraví: citrusy jsou jich plné!
Flavonoidy, bioflavonoidy, někdy také označované jako vitamin P, jsou velkou skupinou látek obsažených v rostlinách. Kromě různých druhů ovoce a zeleniny a často zmiňovaných citrusových plodů se s nimi můžeme setkat v ořeších, obilovinách, koření, ale i ve víně a v čaji.
Látky tělu prospěšné
Flavonoidy mají celou řadu pozitivních účinků na lidský organismus. Z vědeckých prací vyplývá, že dokážou bojovat proti alergiím a zánětům, rozšiřují cévy a jsou dokonalými antioxidanty. Výzkum se věnuje i jejich možným protirakovinným účinkům. Schopností diosminu, hesperidinu a rutinu snižovat křehkost kapilár, zlepšovat mikrocirkulaci a zvyšovat napětí cévní stěny se využívá v podpůrné léčbě křečových žil a hemoroidů.Hesperidin
Flavonoid obsažený převážně v citrusových plodech. Zvyšuje napětí žilní stěny a zlepšuje mikrocirkulaci. Díky tomu se používá při léčbě chronické žilní nedostatečnosti, hemoroidů i jako prevence žilních trombóz.Diosmin
Druhý nejčastější flavonoid je rovněž obsažen v citrusových plodech. Zvyšuje napětí žilní stěny a mikrocirkulaci. Redukcí oxidačního stresu chrání krevní vlásečnice. V kombinaci s hesperidinem se používá v léčbě projevů žilní nedostatečnosti nebo hemoroidů a zkoumá se i jeho možný pozitivní účinek na krvácející dásně.Koncentrace flavonoidů v jednotlivých citrusových plodech se může významně lišit. Nejvíce jich najdete v plodech:
- citronovníku (Citrus limon) – přibližně 20 mg ve 100 ml šťávy,
- pomerančovníku čínského (Citrus sinensis) – přibližně 15 mg ve 100 g čerstvého ovoce,
- mandarinky obecné (Citrus reticulata) – přibližně 20 mg ve 100 g čerstvého ovoce a 50–100 mg ve 100 g sušené kůry,
- tangoru (hybrid pomerančovníku a mandarinky) – přibližně 15 mg ve 100 g čerstvého ovoce.
Další známé a často konzumované citrusové plody – pomelo (Citrus grandis) a grapefruit (Citrus paradisi) – obsahují jen malé množství hesperidinu (přibližně 4 mg ve 100 g čerstvého ovoce).
Naproti tomu hybridy odvozené od pomerančů – divoký pomeranč (Citrus aurantium), bergamot (Citrus bergamia) a chinotto (Citrus myrtifolia) – hesperidin prakticky neobsahují (4,7 mikrogramu ve 100 g čerstvého ovoce).
(raf)
Zdroje:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=119
http://www.mdpi.org/molecules/papers/12081641.pdf
Dále čtěte
Kompresivní punčochy: Co o nich (ne)víte
To, že nošení těchto „návleků“ prospívá křečovým žilám, se ví už dlouho. I tak ale lidé stále kladou svým lékařům otázky, ze kterých vyplývá, že si jejich užitím nejsou tak docela jistí. Nabízíme vám odpovědi na ty nejčastější dotazy.čti více
Tabák ničí žíly, nekuřte!
Kouření zvyšuje nejen riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Škodlivé chemické látky v cigaretovém kouři ovlivňují také všechny cévy v těle, čímž vzniká riziko krevních sraženin v žilách.čti více
Podzimní trendy v oblékání punčoch
Punčochy už dnes nejsou jen praktickým doplňkem, který ženu zahřeje v chladném počasí. Jsou módním doplňkem, který dodá na stylu a zajímavosti. A platí to i o těch zdravotních.čti více